Romanen "På den forkerte side"


Romanen om at være lesbisk dengang det hed: At være på den forkerte side eller at være gnubber.


Bagsideteksten:

Vi er i 1967. Tiden før Kvindebevægelsen. Før ordet ”lesbisk” blev brugt – og ”bøsse” kun var et skældsord. Her møder vi den 22-årige Vivi, der kæmper med stigende tvivl om sit seksuelle ståsted. Inderst inde ved hun, at hun er til kvinder. Men hvordan kan hun nogensinde indrømme det over for sig selv og sine omgivelser, når hun ikke ønsker at være på den forkerte side?

 

Et møde med den homoseksuelle kollega, Søren, giver Vivi det skub, hun har brug for. Han fører hende ind i en ny verden, der på én gang er farlig og fascinerende. En verden, der på trods af prostitution, stoffer og køns forvirring, giver Vivi fornyet håb om et liv med åbenhed og fællesskab, men som også sår tvivl om, hvilke valg hun skal træffe.

 

- Gud nej, Vivi, hvisker Søren henrykt og vifter pikant med sit håndled. – Du er jo ligesom mig. Du er homo. Du er gnubber!

Vivi skæver forskrækket rundt i frokostkantinen. Tænk hvis nogen hørte dem. Disse forfærdelige ord. Hun ønsker, at hun aldrig havde betroet sig til ham. Hun vil forsvinde. Vågne. Det må være en drøm. Et mareridt.

– Har du talt med andre om det? spørger han og bøjer sig længere over mod hende.

Hun virrer tavst med hovedet og prøver at undgå hans blik.

- Jeg kender et sted. En klub. Dér skal du med hen, forsætter han.



Bogen er på 257 sider og kommer til at koste 200 kr. gennem boghandleren 


Eller hos forfatteren på 
20812048 

Kunstterapien@gmail.com
 

Prisen er 200 kr. incl. porto


Eller kan købes for 60 kr. som e-bog på 

www.saxo.com


eller lånes på 47 biblioteker.






 

Anmeldelse
 

Anmeldelse i Psykoterapeuten nr. 3 2011. 

Romanen beskriver den yngre kvindes kvalfulde erkendelse af sin seksuelle præference og hendes debut i det homoseksuelle miljø. De første tøvende skridt ind i den dragende klub af ligesindede beskrives meget sart og meget fint – som Bambi på isen, tøvende, forsigtigt, med nysgerrige og forundrede øjne. På grund af den store distance i tid er det særligt fint, at man i den grad føler sig i ungt prøvende selskab i hovedpersonens tøvende og sprødt sansede oplevelser. Den første flirt. De første kærtegn. Det er som skrevet med en ung pen, som genoplevet helt skarpt i erindringen. Og der erindres virkelig i detaljer. Jeg har følelsen af, at her bliver der delt noget meget vigtigt og hidtil meget privat med mig som læser, i detaljer som føles nødvendige for forfatteren. At beskrivelsen af processen skridt for skridt i sig selv er en del af en oplevet selvudvikling. Hendes egne ord forløser hende nu yderligere og danner i tilbageblik orden, mening og overblik. Som om der i gensynet med den tabte tid kan sættes et endeligt punktum. Vi er tilbage i tresserne, hvor sekretærer har højt lakeret hår, sporvognene rumler i indre by og pigerne samler udstyr, 12 af hver … og Otto Leisner er på TV til aftenkaffen. Vi følger, hvordan den unge Vivi langsomt bliver mere og mere sikker på benene og får hemmeligheden fortalt.

Som en slags genreroman er den formentlig dermed også interessant og tilmed forløsende for de kvinder, som kan spejle deres lignende første usikre debut ind i det åbne, erkendte, homoseksuelle land og ud af det ensomt ængstelige indelukke, som forfatteren beskriver som ”en stor knude af umulige følelser og tanker”. Jeg tror, at romanen er skrevet på smerte og af nødvendighed i bestræbelsen på, og på vej til, at stå helt ved sig selv, at vise verden at her er jeg så, med det hele. Og det er i den egenskab, at det kan blive en betydningsfuld lille skildring med mulighed for spejling for hendes medsøstre inde i, på vej ud eller helt ude i det åbne.

 


 

Artikel i Østerbroavis d. 6.april 2011 af Line Weldingh

 En historie der ikke må glemmes

Seksualitet. Lucy Ludvigsen har skrevet en bog om homoseksuelles dobbeltliv i 1960’ernes København. Hun mener, folk ved alt for lidt om et stykke historie, hun selv var en del af

I dag er det stadig de færreste fra hendes generation, der taler om deres seksualitet. Derfor har hun nu, 40 år senere, udgivet romanen »På den forkerte side«, der handler om, hvordan det var at være homoseksuel i 1960’erne. For hun mener, det er en tid, der ikke må glemmes.

»Vi skal virkelig værdsætte de goder, vi har - også selvom folk i dag er mere tolerante. For det er ikke alle, der er det - især ikke blandt politiske højre kræfter,, og de goder kan hurtig blive tages fra os igen« fortæller Lucy Ludvigsen, der har deltaget i flere marcher for homoseksuelle rundt om i Europa.

Igennem sit arbejde som terapeut har hun fundet ud af, at selvom samfundet i dag er mere tolerant over for homoseksuelle, bakser mange unge med de samme problemer, som hun gjorde for 40 år siden.


 

Pressebrev fra Lucy Ludvigsen

Pressebrev fra lucy Ludvigsen

Vi har i mange år kunne prale med, at Danmark var et foregangsland. At vi var mere rummelige og fordomsfrie end andre lande. Men nu er det sådan, at nogle lande har overhalet os og Hate Crime-forbrydelser i Danmark lever i bedste velgående.

Selvom vi har fået rettigheder på lovmæssige områder, og folks fordomme generelt er blevet mindre, så er der stadig mange af os, der lever ”under cover”. Vi tænker os altid om og vurderer, hvor og til hvem vi kan fortælle, at vi er homoseksuelle. Og hvornår og hvordan det skal gøres. Så snart vi bevæger os væk fra vores vante miljø og væk fra folk, der har samme meninger og holdninger som os selv, kan tendensen til fordomme fornemmes. Mange af os oparbejder en kampånd, mens andre slås med en indre uro ved tanken om at deres homoseksualitet skal blive afsløret. Det er stadig sådan at mange lever ”i skabet” på arbejdspladserne, har problematiske familieforhold og søger ind til Århus og København for at møde ligesindede.

I forbindelse med skrivning af bogen har det skabt en masse ophidset debatter, når jeg har fortalt om emnet og om folks fordomme. Uvidenheden om, hvordan det er at være homoseksuel i dagens Danmark er stadig stor.

Jeg har skrevet bogen for at berette om fortiden og for at huske os alle på, hvor problematisk det var at være homoseksuel dengang.

De rettigheder vi har vundet, skal vi værne om, fordi de nemt kan mistes igen.”

 

Foredrag og oplæg til debat


Foredrag og oplæg til debat

Jeg holder foredrag om 60-ernes homoseksuelle miljø udfra viden og egen erfaringer.
Foredraget kan tilrettelægges udfra den gruppe og forsamling, der har interesse. Evt. med efterfølgende debat.

Ring og lad os aftale nærmere på 20 81 20 48

Uddrag af lektørudtalelsen

Uddrag af lektørudtalelsen uge 2011/34

Bogen kan læses af voksne og de ældste unge. Oplagt læsning for dem, der genkender sig selv i bogens tema, men også interessant for alle, der gerne vil vide, hvordan det var at være homoseksuel dengang, hvor det blev betragtet som en sygdom. Bogen er nem at læse, historien er fængslende og krydret med diverse sexscener.

Sammenligning:

Københavns homoseksuelle undergrundsmiljø i 1960`erne har ikke tidligere været behandlet så indgående i skønlitterær form, så ingen oplagte sammenligninger. Bogen kan dog sammenlignes med den selvbiografiske roman Der er andre frugter end appelsiner af  Jeanette Winterson fra 1911, som foregår i 1960-70érnes England.

Samlet konklusion:

En fængslende historie om kærlighed, ensomhed og mod. Giver en smuk beskrivelse af undergrundsmiljøet.